Mindfulness, yoga en meditatie


Hoe de HeartMath technieken je meditatie  kunnen  verdiepen
Er zijn verschillende redenen waarom mensen mediteren. Of je nu mediteert voor meer innerlijke rust, voor zelfreflectie, meer verbinding met jezelf en anderen of  een verhoogd spiritueel bewustzijn etc., meditatie  kan jou helpen.  De toenemende stress in de wereld zorgt echter voor een situatie die het niet makkelijk maakt om gecentreerd te zijn en te blijven. Zo kun je moeite hebben om jouw lichaam en geest tot rust te brengen. Misschien val je tijdens de meditatie in slaap of ga je dagdromen. De verschillende HeartMath technieken leren je te focussen op het gebied rond je hart en je te verbinden met jouw hart. Dit zorgt voor balans tussen emoties, geest, lichaam en spiritualiteit. De biofeedback apparatuur van HeartMath maakt dit inzichtelijk. Door training komt jouw innerlijke lawaai tot rust waardoor je de aandacht naar binnen kan brengen en houden. Daardoor kom je in een ontspannen maar alerte staat, de staat van meditatie. 

Een onderzoek onder zen-monniken toonde aan dat de meer ervaren monniken doorgaans een coherent hartritme hadden. Een onderzoek onder langdurige beoefenaars van het boeddhisme ontdekte dat bij het genereren van een toestand van ‘onvoorwaardelijke liefdevolle vriendelijkheid en medeleven’ er ook een verhoging werd geconstateerd van gammabandoscillatie en langdurige fases van synchroniciteit in de hersenen, wat duidt op een verandering in de kwaliteit van het bewustzijn van elk moment. De karakteristieke patronen van basisactiviteiten bij deze langetermijn meditatiebeoefenaars bleken anders dan die van een controlegroep, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de basistoestand van een individu kan worden verbeterd door oefening. Een ander onderzoek onder boeddhistische monniken met gebruik van dezelfde meditatieve focus van ‘liefdevolle vriendelijkheid en medeleven’ toonde een verhoging aan van de hartritmecoherentie tijdens deze oefening.
 
Tulku Thubten Rinpoche, een Tibetaanse boeddhistische dzogchen-meester zegt,
"Voor mij is het beoefenen van de HeartMath-technieken een zelfaffirmatie en heeft het veel waarde. Het brengt me naar een plek van een zeer diepe kwaliteit, diepe vrede. HeartMath geeft de pure methode, zonder dat je geloof nodig hebt. Het stelt iedereen in staat om verlichting te vinden zonder navolging van een traditie. Velen hebben het concept, maar hebben geen methode. HeartMath biedt zo’n methode. Ik betwijfel of er ooit zoiets op de planeet bestaan heeft, of er ooit zo’n instituut was als het HeartMath Instituut. De intelligentie van de planeet is zodanig geëvolueerd dat de mensen hier nu klaar voor zijn. Het gaat om pure liefde. Het boeddhisme leert ons dit. Pure liefde is het begin en het einde. In die toestand komen wetenschap en bewustzijn samen. Je kunt een agnost zijn, zelfs niet in God geloven, en met HeartMath-instrumenten toch pure liefde creëren en tot verlichting of tot God komen."

Yoga en hartcoherentietraining
Yoga docenten en beoefenaars kiezen steeds vaker voor HeartMath om de positieve uitwerking van de yoga houdingen te versterken en hun meditatie te verdiepen. Hartcoherentietraining met biofeedback-apparatuur wordt door veel yogaleraren over de gehele wereld toegepast in hun dagelijkse leven en werk. Het is een effectieve methode van stressregulering door de combinatie van oosterse ontspanningstechnieken met westerse technologie. De effecten van ademhalings- en meditatieoefeningen op de werking van het hart, de hersens en het autonoom zenuwstelsel zijn direct zichtbaar en zorgen voor een krachtig leereffect. (zie ook Yogakrant 04-2015)

In India, de bakermat van de yoga, wordt in therapeutische yoga gebruik gemaakt van de kracht van het hart om te genezen van ziekte. Mensen aan het Kaivalyadhama yoga instituut in Lonavla, leren patiënten om langzaam en diep te ademen, in een ritme van  5 seconden in en 5 seconden uit dat neerkomt op 6 ademhalingen per minuut. Zo wordt volgens de docenten aan dit gerenommeerde instituut, de stress response afgebouwd, en de helende kracht van het hart geactiveerd.  (zie kdham.com/cancer/). Om dezelfde reden leidt het Zweedse  bedrijf Medicare yogaleraren op om yogalessen te geven met hartcoherentie technieken voor ziekenhuispatiënten.  ( zie en.mediyoga.com).

Mindfulness en hartcoherentietraining
In 2011 is er een zeer interessante studie gedaan in het Antoniusziekenhuis te Utrecht waarbij één groep patienten mindfulness training kreeg en een andere groep hartcoherentietraining. Bij beide interventies werden significantie verbeteringen gevonden in o.a. psychosiciaal functioneren en psychisch welbevinden. Bij hartcoherentietraining lag de uitval aanzienlijk lager dan bij de mindfulnessgroep, dit kan ermee te maken hebben gehad dat de mindfulness interventie behoorlijk veel meer tijdsinspanning vergde dan de hartcoherentietraining. Wij zien in de praktijk dat mindfulness en hartcoherentietraining steeds vaker wordt gekombineerd.

"Ik dank jullie allen van HARTe om de emWave2 te mogen gebruiken in het meditatieproject van het teachertrainingproject "long meditation". Het was een hele fijne ervaring voor mezelf en de yogi's om met het toestel te werken. Het was een prima gids voor hen om de concentratie en focus te laten verbeteren en hun te laten ontspannen in het hier en nu. Ook om hen bewust te laten voelen hoe het is om in hartcoherentie te zijn. Soms had ik wel wat problemen met de oorsensor die af en toe niet doorgaf, ik heb dunne oorlelletjes. Dit heb ik opgelost door de sensor meer naar boven te verplaatsen op de oorschelp. Het was een fijne en supergoede ervaring voor mezelf om de diepte van het hart te kunnen ervaren."
Gunther Van den Bussche

Hoe verder?
Voor meer informatie over de mogelijkheden, klik hier.