(Top)sporters


Sporters kiezen voor de HeartMath Methode voor betere prestaties. Lees hier over hun ervaringen met HeartMath. De voorbeelden komen uit zeer diverse diciplines: voetbal, wildwaterkanoen, hockey, boogschieten, de schietsport, wielrennen, schaatsen, tafeltennis en golf. Onderaan deze pagina vindt u relevante artikelen over HeartMath en sport.

HeartMath en vliegsport
Kristof Cloetens - Belgisch kampioen aerobatics en F-16 instructeur-piloot bij de Belgische Defensie zegt het volgende over zijn werken met HeartMath:
"Ik gebruik biofeedback apparatuur van HeartMath sinds 2016 om mijn aerobatische prestaties te verbeteren. Tijdens een wedstrijd (die tot 10 dagen kan duren) sta ik meestal vroeg in de ochtend op, doe ik matige fysieke training en eindig ik met 5 minuten ritmische ademhaling om echt klaar te zijn voor de dag. Dan, ongeveer een uur voor mijn tijdsspanne, doe ik nog een sessie van 5 minuten om het optimale stressniveau te bereiken. Vlak voor het opstijgen neem ik een paar seconden de tijd om mijn situatie te evalueren en indien nodig doe ik nog eens 2 minuten hart-coherentie.
Ik gebruik dezelfde technieken om me mentaal en fysiek voor te bereiden op mijn F-16 vluchten. Of u zich nu voorbereidt op de vlucht van de eeuw of moet kalmeren voor een goede nachtrust, het enige wat u hoeft te doen is ademen. »
 

HeartMath en voetbal
Ken Way – sportpsycholoog die werkt in de Premier league vertelt over hoe hij HeartMath technieken en emWave biofeedbackapparatuur gebruikt om de prestatie van de sporters te verhogen.


De bekende Zwitserse ex Profvoetballer Alain Sutter (bekend van Bayern München en het Zwitserse nationale team), heeft zijn opleiding tot HeartMath Coach afgerond, zie deze Duitstalige video.

 

Project Tech for Future
HeartMath Benelux heeft in 2014/2015 o.a. samen met Saxion Hogeschool en andere partners met succes topsporters getraind met behulp van het Peak Performance programma. Het project genaamd Tech for Future beoogt prestaties van sporters te verbeteren met behulp van technologie. Ewold de Maar, opleidingscoördinator van HeartMath Benelux heeft de mentale en emotionele training van topatletes en de prof voetballers van eredivisieclub Heracles Almelo verzorgd. De betrokken sporters waren erg enthousiast. Naar aanleiding van het onderzoek is ook een artikel gepubliceerd waarin de veelbelovende resultaten worden beschreven.

Jip van Haasteren
Damesvoetbal CTO-team (talenten) KNVB (speelster -19 Oranje)

"Deze trainingen hebben mij enorm geholpen.  Ik ben mij meer bewust geworden waarom en wanneer ik in de stress schiet. Ik kan nu bij mezelf herkennen wanneer ik dreig in een stresssituatie te komen en doordat ik het bij mezelf herken kan ik het voorkomen (door over een oplossing na te denken of na te denken hoe het anders kan en gebruik te maken van de ademhalingsoefeningen).  

Ik heb ook weer veel meer plezier gekregen in de dingen die ik doe, omdat ik mezelf niet meer zoveel dingen kwalijk neem. Ik geniet veel meer van het leven en kijk met een veel positiever beeld naar mezelf en naar de dingen die ik doe. Hierdoor gaan mijn prestaties omhoog, dit merk ik tijdens trainingen en vooral tijdens wedstrijden. Ik sta veel minder gespannen op het veld."

HeartMath en kanoën
Maarten Hermans is Nederlands Kampioen Wildwaterkano 2009, 2010 (junioren), 2012 (senioren) 2010: EK en WK junioren en senioren. Winnaar Johan Cruijff-award 2013 en op weg naar Rio.....

 

"Wildwater kano is een technische sport waarbij je op ieder moment moet kunnen reageren op het water. Als je met je gedachte ergens anders zit ga je om of mis je het poortje. Het is niet alleen het water waar je rekening mee moet houden ook de 20 poortjes die op een pacour van ongeveer 250 meter hangen mogen niet aangeraakt of gemist worden want dat levert strafpunten op. Van te voren mag je het parcours niet varen waardoor je niet weet wat er zou kunnen gebeuren. Er worden twee runs gevaren waarvan de snelste telt. Een run duurt ongeveer 90 seconde. In die 90 seconden heb je geen tijd om te denken. In je voorbereiding vaar je het parcours dan ook in gedachten. Op veel onderdelen in mijn sport kun je iets vinden om je te verbeteren.

Op het mentale gebied is  maar weinig wat me aansprak.

Tot ik op het internet de Emwave vond. Ik ben contact gaan opnemen met HeartmathBenelux. Die stuurde me door naar het bedrijf Premotions. In het eerste kennismaking gesprek waren we beiden heel enthousiast en besloten we verder gegaan. De trainer heeft me geleerd om stress te herkennen en hoe ik ermee om moet gaan. Mijn doel was om mijn prestaties in de sport te verbeteren, dat is gelukt… maar ook mijn leven naast de sport is beter geworden. Bij mijn studie kan ik dezelfde technieken toepassen als bij mijn sport. Kortom, ik ben heel tevreden over de HeartMath methode."

 

Olympisch en 6 x wereldkampioene kanovaren Anna Hemmings MBE vertelt hoe HeartMath atleten en sport professionals helpt om hun fysieke en emotionele reacties op stress te veranderen en zo onder druk op hun optimum te kunnen presteren.

 

HeartMath en hockey
Joep van der Loo
. Speler Heren 1, Bloemendaal. (ex-Jong Oranje)

"5 Jaar geleden ben heb ik gedurende 2 maanden intensief deelgenomen aan de Heartmath-cursus. Tot op de dag van vandaag heb ik daar nog altijd profijt van. Na de cursus ben ik veel minder intensief bezig geweest met de inhoud, maar zoals ik al aangaf heeft het me toch veel opgeleverd. Op momenten van spanning waarin de stress stijgt (bijvoorbeeld voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd), ga ik rustig zitten en ben ik in staat om door middel van een gecontroleerde ademhaling mijn hartslagritme te laten dalen. Hierdoor word ik rustig, krijg ik de kans om me te gaan focussen op mijn taken en bovenal ontstaat er in mij een gevoel van vertrouwen. Dit gevoel van vertrouwen komt voort uit de rust die ik om me heen creëer. Het is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij werkt het erg prettig.

De cursus heeft mij tips en trics opgeleverd die bijdragen aan het niveau van de te leveren prestatie. Ik gebruik het met name voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd, maar ook voor een lastig tentamen helpt het mij. 5 jaar na dato heb ik er dus nog steeds wat aan. Hier ben ik erg dankbaar voor en blij mee. "

HeartMath en boogschieten
Annemarie der Kinderen
is Nederlands kampioen boogschieten en op weg naar Rio.....

"Ik ben al jong Nederlands kampioen boogschieten geworden. Na een goede periode werden mijn prestaties steeds minder. Ik raakte mijn timing kwijt, kreeg mijn pijlen niet door de klikker (een waarschuwing dat de pijl bijna de boog gaat verlaten) waardoor ik ze niet op tijd weg kreeg en daardoor in tijd nood kwam. Dat frustreerde me. Ik wist dat ik het beter moest kunnen, maar ik wist niet hoe. Omdat ik tijdens het trainen wel goed schoot en het tijdens de wedstrijden niet lukte, ben ik begonnen met de Heartmath training.

Via internet ben ik uiteindelijk bij Heartmath gekomen en heb ik bij Roel een training gedaan. Ik heb hiervoor gekozen omdat het werken met de emWave2 mij wel aansprak. Dit apparaat laat mij duidelijk zien of het goed is of niet. Bij andere mentale trainingen, die ik geprobeerd heb, was het vaak praten en werken met denkbeeldige cirkels. Dat was voor mij te „zweverig”. Tijdens de trainingen heb ik geleerd wat spanning en stress met je lichaam doet.

Nu herken ik stress en weet waardoor het komt (bijvoorbeeld het niet door de klikker krijgen door verhoogde spierspanning en het verkorten van de spieren). Naast dat ik mijn stress herken, kan ik met behulp van het controleren van mijn ademhaling ook de spanning en stress verlagen. Hierdoor kan ik weer goed presteren en raak ik niet steeds weer gefrustreerd.

Verder gebruik ik de emWave ook wanneer ik het erg druk heb (bijvoorbeeld met school) om even te ontspannen en wanneer ik 's nachts niet kan slapen. Ik merk dat ik meer ontspannen ben en daardoor meer plezier in mijn sport heb gekregen. Kort na de training heb ik een internationaal toernooi in Amsterdam gewonnen en kort daarna werd ik weer Nederlands kampioen."

HeartMath en de schaatssport
Moniek KleinsmanMoniek Kleinsman, voormalig Olympisch schaatster.

Haar eerste reactie:“Heb gister geoefend met de freeze framer (heet nu de emWave Pro) van Peter Kolder ( coach van opleidingsploeg KNSB, voormalig coach Jong Oranje). Ik was vrij druk en het was verbazingwekkend hoe rustig ik ervan werd. Heb 20 minuten geoefend, eerst ging het niet goed.... heel veel rood...todat ik rustiger werd en aan het einde meer groen terug zag. Was vrij druk in mijn hoofd toen ik er aan begon, aan het einde was ik volledig ontspannen.”

 

Marc de MaarHeartMath en de wielersport
Marc de Maar
, voormalig Raboploeg wielrenner en nu rijdend voor UnitedHealthcare Professional Cycling Team.

Hij gebruikt de emWave om zijn prestaties te verbeteren. (Zie artikel).

 

 

HeartMath en de Ereklasse Tafeltennis
In het najaar van 2008 kregen een tiental toppers van de Leidse tafeltennisvereniging Scylla een HeartMath training. Wibo van Gennip, een gelicenseerd HeartMath coach en groepstrainer, gaf deze op topsport toegesneden training.

Hier volgt een reactie van een van de spelers en van de trainer(s):

Olivier Altenburg (Eredivisiespeler Avanti uit Zwolle)
Olivier Altenburg"Bij tafeltennis is het vaak heel spannend. Je staat bijvoorbeeld 10-9 achter in de beslissende game. Je moet hem winnen anders verlies je de wedstrijd. Op dit soort momenten spelen er veel dingen in je hoofd. Door deze methode toe te passen kan je helder blijven denken en waarnemen. Als ik merk dat ik me niet echt coherent voel (ofwel te gespannen/gestresst) dan haal ik tweemaal diep door mijn hart adem en denk ik aan een top-wedstrijd die ik in het verleden heb gespeeld waarbij ik echt in een flow zat. Ik krijg hierdoor zelfvertrouwen en maak meestal het volgende punt. Het is geen garantie voor het punt, maar ik maak hem wel veel vaker dan vroeger.

Voor mij wordt deze methode een enorme leidraad in de verdere ontwikkeling van mijn carrière."

De trainers: Gerard Bakker sr en jr (50-  resp. 30- voudig international )
"Had in onze tijd maar zo iets bestaan !! Wie op het beslissende moment zijn emoties onder controle heeft, die wint de wedstrijd. Maar hoe train je daarop? Dat was tot nu toe onze grote vraag! Het mentale aspect (mental training) staat nu op de agenda en door de HeartMath methode kunnen we daar nu zeer gericht op trainen en ons zeer sterk in verbeteren. En niet onbelangrijk: ook privé profiteren ze hier enorm van. Onze filosofie is sowieso dat je het beste speelt als je uit je hart, dwz met passie speelt. HeartMath heeft hier handen en voeten aan gegeven. We gaan het vanaf de basis ook bij de jongere jeugd toepassen. Zodat het een vanzelfsprekend en integraal onderdeel wordt van het optimaal trainen en presteren. Algemene conclusie: heel concreet en heel toepasbaar. Dit gaat het verschil maken!En m.b.t. de HeartMath-trainer:  Het enthousiasme en vakmanschap van Wibo van Gennip (zelf ex ereklasser) heeft zeer aanstekelijk  gewerkt.

Dit is niet alleen voor (top)sporters interessant, maar sterk aan te bevelen voor iedereen !!"

HeartMath en de golfsport
Ian Woosnam
won, als captain van het Europese Ryder cup team, van Amerika.
"Using the emWave has enabled me to recognize the effects of stress on my body at any given time, which then allows me to use the HeartMath techniques to immediately help relieve this stress positio… emWave can recognize stress levels not otherwise detectable. I wish I had known about HeartMath earlier in my career."
Ian Woosnam, 2006 European Ryder Cup Captain and 1991 Masters winner.  Lees erover in dit artikel.

Relevante artikelen over HeartMath en sport

Golf

Kayak

Wielrennen

Volleybal

American Football

  • I think, therefore I choke artikel op de site van de ESPN, 8 maart 2012 over het gebruik van de emWave door een aantal spelers van de NFL.

Voetbal


Voor meer informatie zie ook hier (Engelstalig).