Gezondheidszorg

Al vele beoefenaars in de gezondheidszorg gebruiken HeartMath®’s technieken en apparatuur met patienten of cliënten voor:

  • Zelfregulering en stress reductie
  • Als ondersteuning bij de behandeling van angststoornissen, hartritme problemen, depressie, chronische pijnen en hoge bloeddruk

Het Amerikaanse Institute of Stress claimt dat 90% van alle gezondheidsproblemen gerelateerd zijn aan stress. Teveel stress heeft een negatief effect op ons afweersysteem. Chronische stress kan leiden tot hart en vaatziekte, hoge bloeddruk, depressie en oververmoeidheid.

Hoe de HeartMath methode kan helpen?
Door te oefenen met behulp van de gepatenteerde HeartMath® technologie krijgen patiënten meer zelfbewustzijn op hun eigen fysiologie. Doordat ze zich meer bewust worden wanneer en hoe stress optreedt kunnen ze zichzelf beter reguleren.

Met de emWave2 of Inner Balance Trainer kunnen patiënten en cliënten zien hoe hun gedachten en emoties leiden tot meer grilig en onregelmatig hartritme op het scherm. Wanneer ze leren rustiger te ademen en naar een meer positieve emotionele staat te gaan zien ze een veel meer coherente sinusvormige lijn ontstaan.

Reeds vele therapeuten in binnen en buitenland gebruiken de HeartMath® methode. Sinds enige jaren is er voor deze doelgroep ook de mogelijkheid verdiepingstrainingen in Nederland te volgen. Voor verpleegkundigen, artsen, psychologen en andere professionals uit de gezondheidszorg bieden we de Praktijkopleiding voor zorgprofessionals als eerste stap. In deze opleiding wordt op een efficiënte en beproefde manier aangeleerd hoe patiënten het beste met de HeartMath technieken en apparatuur begeleid kunnen worden.

Als vervolgopleiding kan dan gekozen worden voor de opleiding tot HeartMath Coach of HeartMath Zorgtrainer. De gelicenseerde zorgtrainersopleiding is een opleiding die zorgprofessionals leert hoe ze de basisvaardigheden van hartcoherentie kunnen leren aan groepen zorgprofessionals. 

Hieronder een verhaal van een toepassing door een van onze 1:1 Coaches.

Hartcoherentie in de huisartsenkliniek
De huisarts ziet veel patiënten die lichamelijke klachten ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, somberheid en hartkloppingen, die niet altijd ziekte als oorzaak hebben. Voor de groep mensen die geen ziekte hebben, maar wel een gezondheidsprobleem ervaren, stond de huisarts tot nu toe met lege handen. In de huisartsenkliniek Overvecht van Jacqueline van Riet kunnen deze cliënten leren hoe zij invloed krijgen op hun eigen gevoel en daarmee op hun gezondheid. Daphne Wiersma (1:1 provider) leert hen de heartmath-technieken om te herstellen van spanning en leert hen ook hoe ze deze technieken kunnen integreren in hun dagelijks leven. Zij begeleidt hen in circa 5 keer bij het realiseren van hun persoonlijke doelen. De eerste resultaten zijn geweldig. Citaten van wat het cliënten oplevert:
• Ik slaap moeiteloos in
• Ik kom meer buiten de deur
• Ik heb geen hoofdpijn meer
• Ik heb meer geduld met mijn kinderen
• Ik vind adequate oplossingen om mijn werk hanteerbaar te maken
• Ik pieker niet meer zo.

De technieken zijn eenvoudig en effectief en geven de mensen greep op hun gezondheid. Zie ook het verslag Gezond voelen, 2 jarige pilot in huisartsenkliniek te Utrecht, 2010. Meer informatie: www.huisartsenkliniek.com en daphne@hartaanhetwerk.nl.

In samenwerking met HeartMath Benelux heeft oud-huisarts en HeartMath therapeut en -groepstrainer Hans Hoogervorst van de Veerkrachtwerkplaats (www.deveerkrachtwerkplaats.nl) een geaccrediteerde HeartMath workshop ontwikkeld speciaal voor huisartsen en praktijkondersteuners. 

De workshop is vanaf 2020 in het programma van de LHV academie (Landelijke Huisartsen Vereniging) opgenomen en ook nu onder de titel “Met meer energie aan het werk” in het cursus aanbod van de LHV Academie te vinden. Nascholing vindt plaats in het Domus Medica te Utrecht of in eigen huisartspraktijk/gezondheidscentrum. Aanmelden via de LHV Academie.

De workshop is met 3 punten geaccrediteerd voor artsen (KNMG/GAIA). Vanaf 10 april 2024 is Daphne Wiersma (www.hartaanhetwerk.nl ) naast Hans Hoogervorst, een van de twee docenten van deze cursus. 

Voor meer informatie over deze geaccrediteerde workshop kunt u terecht bij Hans Hoogervorst en Daphne Wiersma, of bij de LHV Academie.


Overzicht toepassingen
De emWave technologie is geschikt voor cliënten met aandoeningen waarvoor stressvermindering en herstel van evenwicht in het autonome zenuwstelsel nodig zijn. Een voordeel van het gebruik van de emWave technologie in de eerstelijns zorg is dat cliënten zich veel sneller beter kunnen gaan voelen, soms met minder medicatie en met minder doorverwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg.

Voor toepassing op het gebied van traumabehandeling en pijn verwijzen we naar de engelstalige Therapists quide for clients with post-traumatic stress, addictions, chronic pain, grief and loss.

"Wij gebruiken Hartcoherentietraining als module binnen de pijnrevalidatiebehandeling van mensen met (dreigend) chronische pijnklachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Hartcoherentietraining wordt op indicatie als middel voor stressreductie en emotieregulatie ingezet binnen de acceptatiegerichte benadering, met als doel het optimaliseren van zelfregulatie."

Bert Hofstra, Fysiotherapeut Pijnrevalidatie, HeartMath coach en groepstrainer
Centrum voor Revalidatie UMCG locatie Beatrixoord.

"Drukte, stress en daardoor te weinig tijd is de dagelijkse praktijk voor zorgverleners. De HeartMath methode helpt je om rust en passie terug te brengen in je werk. Simpel, effectief en oplossingsgericht."
Dr. Jaap van den Heuvel,
Voormalig voorzitter Raad van Bestuur, Reinier de Graaf ziekenhuis, Delft.

"Dat je met deze methode je eigen vorderingen ten aanzien van een beter emotioneel evenwicht in beeld gebracht ziet, kan een enorm positieve impuls zijn voor de eigen ontwikkeling van geestelijk en lichamelijk welzijn.
HeartMath werkt en daarom kan ik het van harte aanbevelen."
Maarten Klatte, arts.
www.moeiteloosgezond.nl

"HeartMath heeft ons de instrumenten gegeven om het verschil uit te maken tussen de vereiste klantvriendelijkheid en echte zorg. We hebben onze doelen wat betreft uitmuntendheid in patiënt tevredenheid en werknemerstevredenheid bereikt. Ik geloof dat we zonder HeartMath onze mogelijkheden niet zo zouden hebben benut."
Tom Wright, Chief Operating Officer, Delnor-Community Hospital

Voor professionals werkzaam in de gezondheidszorg wordt ook standaard de Nederlandstalige Praktijkgids meegeleverd met de emWave Pro. U kunt deze ook apart bestellen via de webwinkel. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons kantoor (info@HeartMathBenelux.com).

De technieken worden in toenemende mate ook voor medewerkers binnen de gezondheidszorg gebruik, zie onderstaande publicaties:

Bloeddruk
Een hoge bloeddruk wordt gezien als een van de belangrijkste gezondheidsvraagstukken in de westerse maatschappij, een op de 4 volwassenen heeft ermee te maken. Gebruik van de HeartMath technieken heeft consistent geresulteerd in een significante reductie van de bloeddruk.


Figuur 2: Bloeddruk data voor en 8 weken na het Peak Performance programma (sample size 78).

Een voorbeeld van een onderzoek onder patienten met hoge bloeddruk laat de mogelijkheden zien van deze technieken om in stresssituaties direct de bloeddruk te verlagen:

Coherence: a novel nonpharmacological modality for lowering bloodpressure in hypertensive patients, Global advances in health and medicine May 2012

Kostenbesparingen
Een uitgebreid onderzoek liet ook aanzienlijke kostenbesparingen zien op de ziektekosten van personeel van de reformed Church of America na de invoering van HeartMath training. Zie onderstaand abstract uit PubMed.

Abstract

Chronic stress is among the most costly health problems in terms of direct health costs, absenteeism, disability, and performance standards. The Reformed Church in America (RCA) identified stress among its clergy as a major cause of higher-than-average health claims and implemented HeartMath (HM) to help its participants manage stress and increase physiological resilience. The 6-week HM program Revitalize You! was selected for the intervention including the emWave Personal Stress Reliever technology. From 2006 to 2007, completion of a health risk assessment (HRA) provided eligible clergy with the opportunity to participate in the HM program or a lifestyle management program (LSM). Outcomes for that year were assessed with the Stress and Well-being Survey. Of 313 participants who completed the survey, 149 completed the Revitalize You! Program, and 164 completed the LSM. Well-being, stress management, resilience, and emotional vitality were significantly improved in the HM group as compared to the LSM group. In an analysis of the claims costs data for 2007 and 2008, 144 pastors who had participated in the HM program were compared to 343 non-participants (control group). Adjusted medical costs were reduced by 3.8% for HM participants in comparison with an increase of 9.0% for the control group. For the adjusted pharmacy costs, an increase of 7.9% was found compared with an increase of 13.3% for the control group. Total 2008 savings as a result of the HM program are estimated at $585 per participant, yielding a return on investment of 1.95:1. These findings show that HM stress-reduction and coherence-building techniques can reduce health care costs.

PMID:20653293  [PubMed - indexed for MEDLINE]

 

Het hele onderzoek kunt u hier downloaden. Voor meer informatie over mogelijke kostenbesparingen zie ook: Return on investment when implementing the HeartMath System.

Zowel het individuele HeartMath Veerkracht Programma als de HeartMath  groepstraining Peak Performance zijn opgenomen in het PRESENT van Zilveren Kruis. Zie hier een evaluatie van de resultaten van 523 trajecten die we tussen 2013 en 2023 voor Zilveren Kruis hebben uitgevoerd.

Logo Zilveren Kruis   

"Ons ziekenhuis loopt voorop in de combinatie van de beste alternatieve geneeswijzen met de traditionele geneeskunde. Onze doelstelling is de patiënten te helpen bij het integreren van hun emotionele leven, hun mentale patronen en hun geloof ter ondersteuning van herstel en gezondheid. We gebruiken de emWave in de beoordeling van elk van onze patiënten. Met behulp van dit instrument kunnen we een basis leggen voor relatieve stress en ontspanning voor iedere individu. Deze informatie is nuttig bij alle disciplines, bij de diagnose en de steun voor onze patiënten op weg naar genezing. We gebruiken dit instrument ook voor alledaagse meditatietraining, met zeer goede resultaten. Dit instrument is essentieel voor de manier waarop we de lichaam-geestverbinding van patiënten herstellen en verbeteren, en de werking van de emWave is op solide wijze onderbouwd met onderzoek."
Jude Gladstone, arts en hoofd Psychologie & Spirituele Programma’s, Sanoviv Medical Institute, Mexico.

Enkele toepassingen waarbij de emWave technologie succesvol was in het verminderen van stressgerelateerde symptomen, als primaire of supplementaire aanpak:

Acute, chronische en terugkerende pijn

  • Hoofdpijn door druk, Migraine
  • Terugkerende buikpijn
  • Brandwonden
  • Acute behandelingspijn

Psychofysiologische problemen

  • Slapeloosheid
  • Stressmanagement
  • Cardiovasculaire revalidatie
  • Prikkelbaredarmsyndroom
  • Somatisatie- / Somataforme / Conversiestoornissen
  • Gewoontestoornissen
  • Tics/Gilles de la Tourette

Emotionele/gedragsproblemen

  • Angststoornissen
  • Depressie
  • Woedebeheersing
  • Emotionele disregulatie
  • Asperger-syndroom

Leren en Presteren

  • Faalangst
  • Training voor topprestatie
  • ADHD

Chronische ziektes

  • Astma
  • Chronische pijn
  • Fibromyalgie
  • Kanker
  • Atopische dermatitis
  • Diabetes type I en type II
  • Hypertensie (hoge bloeddruk)
  • Sympathische Reflex Dystrofie (Complex Regionaal Pijnsyndroom)
  • Sikkelcelanemie
  • Immunodeficiëntie
  • Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en ulceratieve colitis)
  • Spierspasticiteit

Meer weten?
Neem dan contact op met Yvette Amkreutz: Coördinator Gezondheidszorg en Opleidingen via yvette.amkreutz@heartmathbenelux.com of 06 51 98 18 16. Meer informatie over onze onderzoeksresultaten kunt u hier vinden.