Inspiratiereis Nepal

Voor wie is deze reis?
Het leven gaat razendsnel voorbij, de meeste mensen hebben nauwelijks tijd om afstand te nemen en te reflecteren met als resultaat dat ze soms in hetzelfde kringetje blijven ronddraaien.  Voordat je het weet ben je aan het overleven in plaats van te leven.

Wil je een nieuwe impuls geven aan de kwaliteit van je leven, wil je echt afstand nemen om te reflecteren en oude ballast los te laten. Deze reis kun je zien als een ‘grote onderhoudsbeurt’ onder leiding van 2 zeer ervaren trainers. Het doel van deze reis is inspiratie op alle niveau’s – fysiek, mentaal/emotioneel, spiritueel, werk.

 

Wat kun je verwachten?
Tijdens deze exclusieve reis ga je onder leiding van Ingeborg Bosch en Robert Erdbrink de diepte in, dit kan leiden tot essentiële inzichten en diepgaande veranderingen in de manier waarop je in het leven staat.

De rode draad is dat je leert PRI toe te passen op jezelf en te integreren in je dagelijkse leven. Gedurende de reis wordt je tevens opgeleid tot PRI Level 1 Practitioner (certificatie middels examen is vrijwillig en volgt achteraf).

Ook leer je zelfregulatie technieken die ontwikkeld zijn door het HeartMath Instituut in Amerika. Ruim voor aanvang van de reis ontvang je de Inner Balance Trainer Bluetooth waarop je elk moment kunt zien hoe coherent je bent. Ondersteund door een on-line cursus (Engelstalig) oefen je de HeartMath basistechnieken zodat je jezelf optimaal kunt reguleren. Na afloop van de reis krijg je een HeartMath certificaat en mag je jezelf Add-Heart Facilitator noemen.

Om jouw innerlijke reis te ondersteunen hebben we ervoor gekozen om letterlijk afstand te nemen van het dagelijkse leven. De reis vindt plaats op verschillende prachtige authentieke locaties in de Kathmandu valley in Nepal (zie ook Waarom Nepal voor meer informatie over onze locaties). Aldaar zullen we ook onze voeding aanpassen. We eten alleen vegetarisch, maken geen gebruik van alcohol of sigaretten en een deel van de reis zullen we zelfs vasten.

We maken gebruik van meditaties, yoga, stilte en reflectie. Je ontvangt een dagboek waarin je al jouw belevenissen kunt opschrijven. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat we de reis met elkaar maken, we geven elkaar feedback en leren van elkaar.

Aan het eind van de reis ben je op een dieper niveau in contact met jezelf, je bent je beter bewust van je afweren waardoor deze minder beperkend werken in jouw dagelijkse leven. Jouw leven zal onverwacht licht zijn en je zult beter instaat zijn het leven te leven zoals dat voor jou bedoeld is.

De trainersDrs. Ingeborg Bosch, psycholoog, grondlegster van PRI (Past Reality Integration), auteur van De herontdekking van het ware zelf (2000), Illusies (2003), De onschudige gevangene (2007), PRI en de kunst van bewust leven (2010), Onze Liefde (2015). Zie ook www.PRIonline.nl.

 

  

Ir. Robert Erdbrink, is sinds 2004 oprichter en directeur van HeartMath Benelux. Hij is getraind in NLP, bio-energetica, systemisch werk en geeft al meer dan 15 jaar trainingen op het gebied van prestatieverbetering en persoonlijke groei.

De yoga docent
Marion Werger (1968) laat anderen bewegen – letterlijk en figuurlijk – en terug in balans komen. In de Achterhoek -Borculo-  heeft zij een praktijk voor coaching- stress & burnout begeleiding en yoga. Van 2012-2013 woonde Marion een jaar met haar gezin in Nepal, vanuit haar liefde voor dit land is Yogareizen naar Nepal ontstaan. Tijdens deze reis verzorgt Marion de logistiek, yoga (slow flow, yin yoga, yoga nidra, qi qong, werken met de adem en meditatie). www.marionwerger.nl.

Locatie & datum

 

 

Omvang groep: 8 – 20 deelnemers

Aanmelden bij voorkeur voor 30 juni 2018, daarna kan de beschikbaarheid van de locaties niet meer gegarandeerd worden. Er zijn reeds voldoende deelnemers dus de reis gaat sowieso door. Voor het programma klik hier.

Investering
Prijs: all-in 3950,- (incl. hotel, eten, workshops, Inner Balance Trainer, Add Heart Facilitator cursus (Engelstalig*), PRI Level 1 Practitioner opleiding, cursusmateriaal (boeken HeartMath en PRI), exclusief vlucht!)

*Mocht Engels een probleem zijn dan is het mogelijk om vooraf een individuele coaching te krijgen (via Skype of op kantoor in Meerssen).

Inclusief:
transfer van en naar het vliegveld
transfers tijdens de reis
aangeven maaltijden (vegetarisch)
entree en wandeling met gids in Patan – Boudha – Pachupatinath
dagelijkse yoga-meditatie-pranayama
workshops/training tijdens het retreaite PRI – Hearth Math
Add Heart Facilitator certificaat
(vrijwillig) examen PRI Level 1 Practitioner

Exclusief:
vlucht: aanbevolen vlucht aankomst 8 oktober voor 16.30
verzekeringen verplicht (annulering- en reisverzekering)
visum
niet aangegeven lunch en diner
certificaat voor PRI Level 1 (€100,-)

Achtergrond van beide technieken

Waarom is het voor veel mensen zo lastig gelukkig te zijn en vallen ze vaak terug in oude ineffectieve denk- en gedragspatronen?

Dit heeft te maken met de manier waarop onze hersenen functioneren. Als een situatie in het heden overeenkomsten heeft met onverwerkte situaties uit ons verleden, dan slaan onze hersenen alarm. Dit gebeurt door een deel dat diep in de hersenen zit en de amygdala heet. Het alarm resulteert in een stress reactie in het lichaam (Fight/Flight/Freeze). Dit fysiologische proces heeft als resultaat dat we niet meer vanuit ons volwassen verstand reageren en niet meer bewust kunnen kiezen hoe te handelen.  We worden onbewust aangestuurd en zijn ons vermogen vrije keuzes te maken verloren. Het directe resultaat is ook dat we de onverwerkte pijn die geraakt werd, niet voelen. We worden ‘beschermd’, maar ook gegijzeld door onze afweer;  Zolang we ons hier niet van bewust zijn, komen we niet los van dit ineffectieve/destructieve afweergedrag.

Anders geformuleerd : afweer kenmerkt zich door incoherentie/stress in onze fysiologie. Deze incoherentie leidt tot (gedeeltelijke) corticale inhibitie die onze waarneming kleurt. We zien als het ware alleen dat wat onze gevoelens bevestigt en zijn niet meer neutraal. Dat zorgt vervolgens weer voor ineffectief c.q. onaangepast gedrag aldus leidend tot een selffulfilling prophecy waarin de oude inefficiënte gedragspatronen worden herhaald.

HeartMath technieken helpen om onze fysiologie te stabiliseren waardoor we objectiever kunnen waarnemen en makkelijker bij oude pijn kunnen komen. Ook geven de technieken de mogelijkheid om onszelf beter te reguleren onder stress en helpt ze ons om bewuster te worden van onze eigen fysiologie. Ons lichaamsbewustzijn wordt beter en daardoor de mogelijkheid onszelf te sturen.

PRI technieken helpen om ineffectieve en onbewust gestuurde denk- en gedragspatronen te doorbreken en te vervangen door constructieve gedachten en bewust gedrag gebaseerd op bewuste keuzes.

Hiermee word het mogelijk gewenste veranderingen in ons dagelijks leven te realiseren. Of het nou gaat om het vrij worden van een verslaving, het ontworstelen aan stress, angst of depressieve gevoelens en meer gaan genieten van het leven, of effectiever (samen)werken vanuit compassie en harmonie.

Om PRI effectief toe te passen is het nodig een goed lichaamsbewustzijn te hebben – ons lijf te kunnen voelen – én onszelf te kunnen observeren – wat doe ik, wat denk ik, wat voel ik ?

Wanneer de amygdala alarm slaat kan de fysiologische reactie – de angst, stress, paniek – die hiermee gepaard gaat zo sterk zijn dat het moeilijk wordt onszelf te observeren. De gedachten razen door ons hoofd (fight or flight) en belemmeren een heldere blik op onszelf.

Naast deze hyperarousal, kan een sterke alarmreactie van de amygdala ook leiden tot een staat van hypo-arousal, een soort freeze, waarbij we juist nog maar heel weinig voelen in ons lijf. In deze staat van verdoving is het eveneens lastig om PRI toe te passen. Om goed waar te nemen wat er met ons gebeurt, is het kunnen voelen van ons lijf onontbeerlijk. Zowel het vermogen om onszelf te observeren, als het vermogen om ons lijf te voelen liggen dan ook aan de basis van de PRI technieken.